google-site-verification=wwdi6mACs7482Gs-KYgqlT71mRKSrJjm-vDS4eXS9oY

Introduktion till serien – Spicemaster låter konsumenten själv bestämma

 

Varför tillför man ingredienser i en kryddblandning som både forskare och myndigheter vill att man ska minska intaget av eller helt avstå ifrån p.g.a. de negativa hälsoeffekter dessa anses ha på människan? Ingredienser som dessutom inte behövs i torkade kryddor, om de är av hög kvalitet, för att tillföra mer smak, arom eller för att öka hållbarheten som ett konserverings- eller antioxidationsmedel.

 

När du köper en kryddmix tror många att det bara är en blandning av kryddor och örter, när det i själva verket också innehåller en massa konstgjorda ingredienser. Vi på Spicemaster har inga tillsatser eller raffinerade ingredienser i våra kryddor. Helt enkelt för att det inte behövs och att det är ingredienser som enligt forskningen inte är bra för din hälsa.

 

I vår serie visar vi på vad forskningen säger om dessa omdiskuterade och onödiga ingredienser. Ingredienser såsom tillsatser (E-nummer), raffinerat socker, stärkelser och salt som många forskare anser ha negativa hälsoeffekter. Många av dessa ingredienser framställs helt eller delvis med hjälp av kemikalier, även för ekologiska kryddmixer.

 

För en bra kosthållning och hälsa pratas det ständigt om att minska på intaget av tillsatser, socker, salt och snabba kolhydrater som maltodextrin, jäst- och maltextrakt. Ändå tillsätter man dessa ingredienser utan begränsningar i mat till vuxna såsom till barn. Som en ytterligare kompliceringsfaktor är att alla dessa ingredienser går under många olika namn och därmed svåra enkelt utläsa och välja bort. En kryddmix borde ju rimligen bara innehålla kryddor och örter, men så är det oftast inte.

 

Hälsa och kosthållning är ett forskningsområde som verkligen ligger i tiden, där nya resultat ständigt publiceras. Även myndigheterna ser nu över hur man kan begränsa intaget av dessa ingredienser.

 

Behöver en kryddmix verkligen ha dessa ingredienser eller är det prisdriven strategi att blanda ut med billiga onödiga ingredienser? När kvalitetskryddor och örter i sig själv är nyttiga.

 

I serien Spicemaster låter konsumenten själv bestämma!

I vår serie om 7 delar förklarar vi varför vi inte blandar i alla dessa ingredienser i våra produkter. Om du vill ha en aromatisk kryddmix som proffs blandat för att snabbt laga god mat, varför ska du då tvingas äta en massa konstgjorda ingredienser.

 

Vi förklarar:

• Vad är och hur tillverkas tillsatser, stärkelser, socker och raffinerat salt? Samt vilka hälsorisker dessa kan orsaka enligt många forskare och vad media publicerat i frågan.

 

• Den förvirrande terminologin som idag råder för olika livsmedel. Vilket medför att många köper en produkt i tron att undvika något som produkten de facto ändå innehåller.

 

Exempelvis:

Jästextrakt innehåller också glutaminsyra/glutamater. Men eftersom denna glutaminsyra är framtagen med hjälp av jästsvampar, så slipper det ha ett E-nummer och blir därmed inte klassad som tillsats. Som t.ex. tillsatsen E-621 mononatriumglutamat(Msg).

 

• Om de medicinska egenskaper som kryddor och örter anses ha för hälsan. Hur de använts genom tiderna som förebyggande för en bra hälsa och som ”läkemedel”. Du kan också läsa om de Antioxidantiska egenskaper s.k. ORAC värden (Oxygen Radical Absorbance Capacity) som USDA (U.S. Department of Agriculture) publicerat runt kryddor och örter.

 

Notera, att man inte få ge hälsopåstående för kryddor och örter när de säljs som livsmedel, om inte hälsopåståendet godkänts av EU. Så när vi pratar om medicinska egenskaper gäller det växten – inte kryddor eller örter som livsmedel.

 

• Hur kvalitet påverkar smak och de medicinska egenskaper som många kryddor och örter anses ha.

 

Att du själv får välja vad du äter, borde vara självklart.

 

Människokroppen är en enda stor kemisk process som behöver nödvändigt ”bränsle” såsom mineraler, näringsämnen, proteiner och kolhydrater för att fungera optimalt. Det som är viktigt är att allt är i balans. För mycket eller för litet av något kan innebära obalans och problem.

 

Både socker och salt är vanliga och populära såväl som goda ingredienser i matlagning. Men det finns olika kvaliteter av socker och salt. För många är det också viktigt vilken mängd man använder. Även hälsoskäl sätter gränser vad du vill ha i. Då är det bäst att få välja själv. Socker och salter, som ingredienser i kryddmixer, är nästan uteslutande raffinerade. Spicemasters produkter innehåller inga konstjorda ingredienser, utan består alltid av enbart 100 % naturliga råvaror som kryddor och örter. Våra örtsalter har alltid oraffinerat havssalt.

 

Ser man det ur ett holistiskt perspektiv d.v.s. att allt sammantaget påverkar ens hälsa, så måste det vara enklast att välja bort produkter där onödiga ingredienser är tillsatta. Eller åtminstone själv få välja om de ska vara med. Idag används dessa olika typer av ingredienser i varierande mängd i de flesta kryddmixer. Onödigt tycker vi. Men varför förekommer det så många produkter där mer än 50 % av ingredienser är tillsatser, raffinerade sockerarter och raffinerat salt?

 

Allt fler vill undvika snabba kolhydrater som ex. socker för man vill minska sitt energiintag.

 

Visste du...

att när det står ”INGET TILLSATT SOCKER” så är det godkänt att tillsätta sockerarter som maltextrakt, maltodextrin m.fl. eftersom det tekniskt sett inte är socker. Det är en stärkelse/sockerart som tillhör polysackarider. Dessa ingredienser har ett mycket högre glykemiskt indextal än strösocker. M.a.o. som konsument väljer man bort ex. strösocker och får istället en s.k. polysackarid som har mycket högre energivärde än socker. Och det var ju de snabba kolhydraterna man ville undvika!


Det låter orimligt, men så är det!

Den 4/1 kommer del 1 av serien ” Spicemaster låter konsumenten själv bestämma” så följ oss på Instagram (spicemaster_se) och Facebook (Spicemaster) så får du veta mer.