google-site-verification=wwdi6mACs7482Gs-KYgqlT71mRKSrJjm-vDS4eXS9oY

Introduktion till serien – ONÖDIGA INGREDIENSER - Spicemaster låter konsumenten själv bestämma.

 

Vi lever i ett tidevarv där det inte bara gäller att laga god mat utan fokus ligger också på att den ska vara hälsosam. Intresset för hälsosam kost har dessutom ökat markant i samband med den situation vi nu befinner oss i.

 

Det stora matlagningsintresset har de senaste åren ökat genom att vi följer amatörer och proffs laga mat för bästa smak och upplevelse, i både i kokböcker och på TV. Likaså har medvetenheten för vilka ingredienser vi ska undvika ökat, antingen p.g.a. egna hälsoskäl eller bara för att ens livsstil är att vilja vara utan dessa typer av ingredienser.

 

Många av de ingredienser som man vill undvika finner man i många livsmedel. Inte minst när det gäller kryddblandningar. Varför blandar man i annat än kryddor i en kryddblandning? Speciellt när det gäller ingredienser som många forskare/experter varnar för eller vill att man skall minska ned användning utav. Många av dessa ingredienser behövs inte heller i en kryddblandning. Vi kallar dem för onödiga ingredienser.

 

Oavsett om din matlagning ska gå snabbt eller inte, så krävs det bra smaksättning.

 

Att du själv får välja vad du äter, borde vara självklart.

 

Människokroppen är en enda stor kemisk process som behöver nödvändigt ”bränsle” såsom mineraler, näringsämnen, proteiner och kolhydrater för att fungera optimalt. Det som är viktigt är att allt är i balans. För mycket eller för litet av något kan innebära obalans och problem.

 

Både socker och salt är populära smakbärare i matlagning. Men det finns olika typer och kvaliteter av socker och salt. Både raffinerade och oraffinerade. För många är det också viktigt vilken mängd man använder. Även personliga hälsoskäl sätter gränser för vad ett livsmedel ska innehålla.

 

Ser man det ur ett holistiskt perspektiv d.v.s. att allt sammantaget påverkar ens hälsa, då är det bäst att du själv får välja mängd och typ.

 

Vad är då ”onödiga” ingredienser?

 

Idag är smaksättning inte bara kryddor som naturen skapat dem, utan i många fall är kryddblandningar uppblandande med konstgjorda ingredienser av ett eller annat skäl.

 

För att ge dig ett exempel. En kryddblandning kan innehålla upp till 50 % av raffinerat SALT, tillsatt SOCKER, STÄRKELSER såväl som en massa olika TILLSATSER som förtjockningsmedel, glutamater m.fl. I vissa fall, betydligt mer än 50 %.

 

Många av dessa ingredienser tillsätts p.g.a. att en produktionsprocess kräver det för att göra processen enklare eller p.g.a. en prisdriven strategi för att minska kostnaderna i framtagningen då dessa ingredienser är betydligt billigare än bra kryddor och bra naturligt salt.

 

Onödiga kan innebära att det kan ha hälsopåverkande risker genom att inta dessa ingredienser. Många människor förväntar sig inte att finna ingredienser som dessa i en produkt. Och för dem som läser ingrediensförteckningen, så är det inte alltid tydligt vad som är vad. Den terminologi som används, är bara den förvirrande. Citronsyra är definitivt mestadels syntetiskt framställt och ursprunget kommet inte från citroner.

 

Nya hälsotrender växer fram, precis som nya livsmedel. En hälsotrend kan vara att konsumeter efterfrågar livsmedel som är fritt från tillsatt socker. Men vad gör livsmedelsindustrin för att ersätta detta socker?

 

Kryddblandningar är ju historiskt sett bara en blandning av olika kryddor och örter. Exempelvis Curry, som är en blandning av flera olika sorters kryddor, där gurkmeja är en av dem. Men i många av dagens kryddblandning tillför man en mängd andra ingredienser som raffinerat salt och socker, samt tillsatser som konserveringsämnen, förtjockningsmedel, aromer, glutamater m.fl. Något som både forskare och myndigheter vill att man ska minska intaget av eller helt avstå ifrån p.g.a. de negativa hälsoeffekter dessa anses ha på människan. Ingredienser som dessutom inte behövs i torkade kryddor, speciellt inte om de är av hög kvalitet.

 

Många av dessa ingredienser framställs helt eller delvis med hjälp av kemikalier. Detta är ingredienser som även tillförs i ekologiska kryddblandningar.

 

För en bra kosthållning och hälsa pratas det ständigt om att minska på intaget av tillsatser, socker, salt och snabba kolhydrater som maltodextrin, jäst- och maltextrakt. Ändå tillsätter man dessa ingredienser i mat för vuxna såväl som till barn. Som en ytterligare kompliceringsfaktor är att alla dessa ingredienser går under många olika namn och därmed svåra enkelt utläsa och välja bort.

 

Hälsa och kosthållning är ett forskningsområde som verkligen ligger i tiden, där nya resultat ständigt publiceras. Även myndigheterna ser nu över hur man kan begränsa intaget av dessa ingredienser.

 

Behöver en kryddmix verkligen ha dessa ingredienser? Speciellt när kvalitetskryddor och örter i sig själv är nyttiga.

 

I vår serie visar vi på vad forskningen säger om dessa omdiskuterade och onödiga ingredienser.

 

Vi på Spicemaster tillför inga konstgjorda ingredienser och det känns konstigt att behöva förklara varför. Vi tycker inte det behövs om man har rätt kvalitet på kryddor, örter och salt.

 

Vi tycker det är du som ska bestämma om du vill konsumera dessa konstgjorda ingredienser. Därför har vi bara 100 % naturliga ingredienser och 0 % konstgjorda.

 

Den TERMINOLOGI som idag råder för olika livsmedel är inte lätt att förstå. Om det

är det som är syftet så blir det viktigare att verkligen vara påläst. Vilket annars medför att många köper en produkt i tron att undvika något som produkten de facto ändå innehåller.

 

Exempelvis om du vill undvika Glutamater som E-621 mononatriumglutamat(Msg), som är klassad som en tillsats.

 

Men man kan ersätta E-621 med ex. jästextrakt som också innehåller glutaminsyra/glutamater, fast tillverkade med annan produktionsprocess. Eftersom denna glutaminsyra är framtagen med hjälp av jästsvampar, så slipper det ha ett E-nummer och blir därmed inte klassad som tillsats och kan säljas som livsmedel utan tillsatser.

 

Eller att

 

Idag då allt fler vill undvika snabba kolhydrater som ex. socker för man vill minska sitt energiintag, så är det populärt att välja produkter utan tillsatt socker.

 

Visste du... att när det står ”Inget tillsatt socker” så är det godkänt att tillsätta sockerarter som maltextrakt, maltodextrin m.fl. eftersom det tekniskt sett inte är socker. Det är en stärkelse/sockerart som tillhör polysackarider. Dessa ingredienser har ett mycket högre glykemiskt indextal än strösocker. M.a.o. som konsument väljer man bort ex. strösocker och får istället en s.k. polysackarid som har mycket högre energivärde än socker. Och det var ju de snabba kolhydraterna man ville undvika! Det låter orimligt, men så är det!

 

Genom årtusenden har kryddor och örter använts för deras MEDICINSKA EGENSKAPER som förebyggande för en bra hälsa och som ”läkemedel”.

 

Olika kryddor och örter har olika egenskaper.

 

Du kan också läsa om de Antioxidantiska egenskaper s.k. ORAC värden (Oxygen Radical Absorbance Capacity) som USDA (U.S. Department of Agriculture) publicerat runt kryddor och örter.

 

Notera, att man inte få ge hälsopåstående för kryddor och örter när de säljs som livsmedel, om inte hälsopåståendet godkänts av EU. Så när vi pratar om medicinska egenskaper gäller det växten – inte kryddor eller örter som livsmedel.

 

Ur smaksättningens perspektiv är det lika viktigt att förstå att bra KVALITET påverkar smak. Såväl de medicinska egenskaper som många kryddor och örter anses ha.

 

Vi hoppas du får en bra läsning!

Du klickar på det område du vill veta mer om...

OBS! Vid mobilanvändning klicka på menyn i vänstra hörnet och därefter på "SERIE - ONÖDIGA INGREDIENSER" för att komma till de andra avsnitten.