google-site-verification=wwdi6mACs7482Gs-KYgqlT71mRKSrJjm-vDS4eXS9oY
Förenklat är ekologiskt jordbruk ett system som syftar till att förse Dig som konsument, med fräscha, smakliga och tillförlitliga livsmedel samtidigt som de naturliga systemen respekteras.
För att uppnå detta förlitar sig det ekologiska lantbruket på en rad mål och principer samt praktiska åtgärder som är utformade för att minimera den mänskliga påverkan på miljön, alltför att säkerställa att jordbrukssystemet fungerar så naturligt som möjligt.
Kännetecknande för ekologiskt lantbruk:
När den ekologiska produkten lämnar gården måste den i de flesta fall passera flera steg innan den når Din tallrik. Och vart och ett av dessa steg innebär samma omtanke, professionalism och efterlevnad av den ekologiska lagstiftningen som fodras av de ekologiska bönderna för att säkerställa att slutprodukten är äkta och värd att konsumeras.
Ekologiska förädlare, och i förlängningen grossister och distributörer, har samma mål som de ekologiska jordbrukarna - nämligen att tillhandahålla fräscha och säkra livsmedel framställda i samklang med naturen.
Viktiga principer för förädling av ekologiska livsmedel innebär:
Förädlarna måste, liksom jordbrukarna, uppfylla vissa krav för att deras produkter skall få bära EU:s ekologiska logotyper och märkningar och nationella märkningar i EU:s medlemsländer.
I den nya EU-förordningen för ekjologiskt jordbruk ställs bl.a. följande krav:
Liksom all annan mat, kommer ofta de ekologiska produkterna Du äter från någon annan region eller något annat land och kan ha sitt ursprung från länder utanför EU. Även om ekologiska lantbrukare och livsmedelsförädlare generellt föredrar att marknadsföra och sälja sina produkter så nära produktionsplatsen som möjligt, gör klimatiska och geografiska förhållanden att en del livsmedel helt enkelt inte kan produceras överallt i EU.
Något som komplicerar frågan ytterligare är att för närvarande är efterfrågan på ekologiska produkter inom EU större än utbudet. Det innebär ofta att konsumenterna måste ha möjlighet att köpa importerade livsmedel om de ska kunna köpa ekologiskt.
Exempel på typiska ekologiska livsmedel som importeras till EU:
KONTROLL
EU:s förordring 2092/91 ger inte bara garantier för att ekologisk mat och dryck som är producerad eller förädlad inom EU är kontrollerad, utan det gäller även ekologiska varor som kommer från länder utanför EU, så kallade tredje länder. Vissa tredje länder, såsom Argentina, Australien, Costa Rica, Indien, Israel, Nya Zeeland och Schweiz har erkänts halikvärdiga regler för ekologisk produktion. Därför kan ekologiska produkter fritt importeras från dessa länder.
För alla andra tredje länder måste importörer ha importtillstånd utfärdat i något av medlemsländerna för att kunna importera varorna. De måste bevisa att produkterna uppfyller samma eller motsvarande krav, jämfört med de ekologiska produkterna från EU, och att de har blivit vederbörligen kontrollerade. Dessa ekologiska produkter måste åtföljas av ett importcertifikat som kontrolleras då produkten anländer till EU.
Så, om Du köper ekologiska produkter från länder utanför EU, kan Du vara säker på att alla som har hanterat produkten har varit föremål för ekologisk kontroll.
Det väsentliga är att EU:s förordning ger en gemensam grund för konsumenter. När man köper ekologiska varor kan man vara säker på att alla aktörer följer samma regler oavsett geografiskt ursprung på maten och drycken.
Källa: EU-kommissionen
Alla Spicemasters produkter är ekologiska och är snälla mot naturen och dessutom av bästa kvalitet – oavsett var de är producerade! Hos oss hittar du alltifrån ekologisk vanilj till välsmakande kryddor utan tillsatser.
Nedan kan ni läsa om vad Spicemasters koncept och produkter står för och hur vårt sortiment är framtaget.